EKOenerga.pl

Produkty

Czosnek na oczyszczanie i detoks organizmu – zioła

Czosnek – korzyści zdrowotne wynikają z zawartych związków siarki. 

 

Chroni białe i czerwone krwinki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez metale w kwioobiegu podczas ich usuwania z organizmu, jak również wykazuje własne, potwierdzone funkcje detoksykacyjne. Czosnek zawiera wiele komponentów siarkowych wliczając najbardziej wartościowe grupy tiolowe które utleniają rtęć, kadm i ołów i sprawiają że te metale stają się rozposzczalne w wodzie. To ułatwia organizmowi wydalanie tych substancji. Czosnek zawiera także alliinę która jest enzymatycznie przekształcana w allicynę, najsilniejszy naturalny środek przeciwbakteryjny. Czosnek zawiera także najważniejszy minerał który chroni przed toksycznością rtęci – bioaktywny selen.

Według National Library od Medicine USA czosnek jest szeroko stosowany przy chorobach serca, miażdżycy (stwardnienie tętnic), na wysoki poziom cholesterolu, na chorobę niedokrwienną  i nadciśnienie tętnicze. Organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku zidentyfikowano jako skuteczne w niszczeniu komórek w glejakach (guzach mózgów). Związki zawarte w czosnku są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg. Związki DATS okazały się najbardziej skuteczne. Jednak należy spożywać na surowo piętnaście minut po wyciśnięciu lub pokrojeniu. Według uczonych czas ten konieczny jest do powstania enzymów, które produkują związki przeciwnowotworowe.  Badania wykazały również, że czosnek zapobiega zapaleniu kości i stawów.

W innym badaniu, opublikowanym w Journal of Rolnictwa i Chemii Żywności, naukowcy odkryli, że czosnek może pomóc chronić chorych na cukrzycę z kardiomiopatią. Kardiomiopatia jest główną przyczyną zgonów wśród pacjentów z cukrzycą. Jest to przewlekła choroba mięśnia sercowego (mięśni serca), który jest nieprawidłowo pogrubiony, w powiększeniu i / lub usztywniony. Czosnek obniża również stres oksydacyjny (więcej o stresie w zakładce ABC wiedzy) Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, B6 (zapobiega chorobom serca) , manganu (odpowiedzialny za prawidłowy cholesterol),  selenu (ważny przeciwutleniacz), miedzi, fosforu. Siarczki allilowe znajdujące się w czosnku odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Podgrzewanie czosnku pozbawia go części właściwości dlatego lepiej spożywać go na surowo.