EKOenerga.pl

Produkty

Olej z wiesiołka jak krem nawilżający i na trądzik różowaty

Olej z wiesiołka tylko tłoczony na zimno, nieoczyszczony! Olej z wiesiołka jest uzyskiwany z nasion pierwiosnka wieczornego.

Bogaty jest w kwas gamma-linolenowy (GLA), który korzystnie wpływa na skórę. Zdrowotnie stosować można w leczeniu miażdżycy gdyż ma właściwości koagulacyjne przez co zmniejsza groźbę zakrzepów. Dodatkowo może zmniejszać drętwienie, osłabienie kończyn. Pomaga również w leczeniu łuszczycy, trądziku i wielu chorób skórnych, ale też reumatyzmie, artretyzmie i przy schorzeniach alergicznych. Poprawia wygląd skóry i włosów. Spożywanie oleju z wiesiołka wspomaga odchudzanie ponieważ korzystnie wpływa na przemianę materii.

Problemy kobiece – wpływa produkcję prostaglandyn zapalnych, uwalnianych w trakcie miesiączki i GLA pomaga zmniejszyć bóle miesiączkowe. Może również zminimalizować napięcie przedmiesiączkowe, bolesność piersi i pomaga kontrolować stan zapalny związany z endometriozą. Wiele kobiet cierpiących na PMS maja wyjątkowo niski poziom GLA  i dlatego olej może pomóc.U kobiet z dysplazją piersi, olej bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe może zminimalizować zapalenie piersi i pomagać wchłanianie jodu, minerału, który u kobiet z tą chorobą występuje w niskich stężeniach. W okresie menopauzy, jest szeroko rozpowszechnione, że olej z wiesiołka zmniejsza uderzenia gorąca.

Zapalenie stawów – suplementacja olejem z wiesiołka i oraz innymi produktami zawierającymi GLA wpływa na zmniejszenie bólów stawów, obrzęki i na reumatoidalne zapalenie stawów.

Cukrzyca - dla złagodzenia komplikacji cukrzycowych konieczne jest spożywanie kwasu linolenowego (30–50 g). Obiecujące wyniki dało natomiast badanie, w którym pacjenci spożywali kwas γ-linolenowy w dawkach dziennych 0,32 g w postaci oleju wiesiołkowego. GLA w oleju z wiesiołka może zapobiec, a w niektórych przypadkach nawet odwrócić, uszkodzenie nerwów (neuropatia), tak powszechnie postrzegane z cukrzycą. 

Trądzik różowaty - kwasy tłuszczowe z oleju z wiesiołka mogą zmniejszyć ryzyko zatykania porów i zmian patologicznych rozwijających się w skórze. NNKT oleju może pomóc w leczeniu trądziku różowatego, zmniejszając stan zapalny poprzez stymulowanie skurczu naczyń krwionośnych.

Włosy i paznokcie - Bogate zapasy kwasów tłuszczowych w oleju z wiesiołka nie tylko zapobiegają pękaniu paznokci, ale także pomagają utrzymać je zdrowe. Ponadto, kwasy tłuszczowe odżywiają skórę głowy przez co korzystnie wpływa to na wiele problemów związanych z włosami.

Kosmetyka: bezpośrednio na skórę 3-4 krople wmasować aż do całkowitego wchłonięcia. Olej stosuje się na skórę suchą, łuszczącą się, wrażliwą, tłustą ze skłonnościami do zanieczyszczeń, ale i dojrzałą (stosowany jest w kremach przeciwzmarszczkowych). Olej reguluje wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych, łagodzi swędzenia i poprawia elastyczność skóry.

Kwas gamma-linolenowy z wiekiem w skórze maleje przez co skóra robi się sucha i wiotka ze skłonnościami do marszczenia, przebarwień i podrażnień. Kwas zapewnia skórze właściwą odporność, a naniesiony na skórę poprawia jej wygląd i odmładza. Niedobór  sprawia, że naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją.

Wystarczy 6-8g oleju dziennie. Można dodawać do sałatek zamiast innych mniej cennych olejów. Olej z wiesiołka jest dobrze tolerowany. Łagodne działania niepożądane to zaburzenia żołądkowo-jelitowe i bóle głowy.

Info: Zaaplikowany na skórę doskonale się wchłania. Przy skórze suchej od razu wnika wgłąb nie zostawiając po sobie śladu! Można stosować na dłonie, zamiast toksycznych kremów. Efekt wyczuwalny jest już po pierwszym zastosowaniu.