Produkty
Krótkie wprowadzenie
Na opakowaniu każdego kosmetyku jest wypisany jego skład. Kolejność wymieniania składników jest zależna od ich stężenia w danym kosmetyku. Gdy surowiec kosmetyczny znajduje się na początku listy jako pierwszy – oznacza to, że jest go w danym preparacie najwięcej. Składniki bardziej przyjazne oznaczamy na niebiesko, te mniej zazanczone zostały na czerwono.
Jedzenie to nasze paliwo, mające takie samo zadanie jak paliwo dla auta. Tankując samochód wybieramy stację, co do której wiemy, że paliwo nie jest „chrzczone”, gdzie mamy pewność, że jest odpowiedniej jakości. Zatankowanie złego prowadzi do kłopotów z autem, brak mocy, problem z wtryskami i koszty późniejszych napraw. Wiemy to i tankujemy świadomie. Dlaczego to potrafimy przewidzieć, a do własnego brzucha wpychamy najgorsze żarcie i nie zastanawiamy się jakie będą tego konsekwencje?
Składniki zawarte w żywności mogą zapoczątkować lub przyspieszyć pojawienie się chorób. To już wiadomo. Co więc zrobić, aby im zapobiec? Wystarczy przyjrzeć się temu co mamy na talerzu.
Układ odpornościowy ochrania organizm przed infekcją. Jeśli jest osłabiony, to i choroby zaczynają się przyczepiać począwszy od tych najmniej groźnych (przeziębienia, infekcje). Jeśli często się przeziębiamy to czas zastanowić się dlaczego – bo nie dlatego, że przyszła zima, tylko dlatego, że organizm już nie daje rady się bronić przed zarazkami.
Samo przeziębienie to tylko czubek góry lodowej. Z czasem zaczynają dochodzić inne choroby, które często łączymy ze swoim wiekiem, no bo w tym wieku ma prawo już coś doskwierać. Organizm dużo wcześniej daje znać o tym, że coś zaczyna mu dolegać, ale nie zwracamy na to uwagi tylko sięgamy po kolejna tabletkę, która łagodzi objawy, ale nie leczy przyczyny. Pewnego dnia po latach zaniedbań i wpychania w siebie szkodliwej chemii zarówno w żywności jak i z kosmetyków okazuje się, że problem jest poważniejszy, ale wtedy zwykle już mamy wrzody żołądka, chore nerki, cukrzycę, miażdżycę itd. Wtedy dopiero zaczynamy zwracać uwagę na to co jemy i jak żyjemy. Ale czy czasem nie jest już za późno? Nie, nie jest. Nigdy nie jest za późno na zmiany.
Toksyny i szkodliwe dla zdrowia substancje wpychamy w siebie z każdej strony: w jedzeniu (konserwanty, wzmacniacze smaku, które dają nam złudne wrażenie że coś jest smaczne), w kosmetykach (toksyczne balsamy, które wklepujemy każdego dnia i przez całą dobę penetrują nasze organizmy), z papieru toaletowego gdzie chemiczne związki zapachowe wcieramy sobie wprost do odbytu, z odświeżaczy powietrza, gdzie całą dobę wdychamy chemikalia wprost do płuc, z nawilżających chusteczek, które zostawiają na skórze rakotwórcze substancje. Każdego dnia od rana do nocy zapychamy się chemicznym badziewiem nie dając organizmowi krzty wytchnienia, nie dając nic dobrego w zamian i tak dzień za dniem, rok za rokiem, aż w końcu organizm mówi dość! A skutkiem tego są choroby.
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone - nienasycone mają pozytywny wpływ na stan zdrowia, serca, nasycone podnoszą poziom złego cholesterolu i przyczyniają się do problemów z sercem. Tłuszcze nasycone znajdują się nie tylko w produktach zwierzęcego pochodzenia, ale i w żywności przetworzonej. Natomiast tłuszcze nienasycone wchodzą w skład np. orzechów, awokado, oliwek. Tłuszcz jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale trzeba zwracać uwagę, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone, a nie w nadmiernej ilości tłuszcze nasycone. Tłuszcze nie są niezbędnymi składnikami pożywienia, bo organizm potrafi je sam wytwarzać więc, gdy jemy zbyt dużo tłustego mięsa czy nabiału, we krwi rośnie poziom złego cholesterolu, a także grożą choroby wątroby, miażdżyca, cukrzyca.
Węglowodany proste i złożone - podział wynika z szybkości z jaką są one trawione a później zamieniane w cukier. Proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione. Złożone są trawione znacznie dłużej przez układ pokarmowy. Występują w ziarnach, w warzywach bogatych w skrobię, warzywach strączkowych. Węglowodany te są rozbijane na glukozę znacznie wolniej niż w przypadku węglowodanów prostych i przez to dostarczają energii powoli przez cały dzień.
Indeks glikemiczny (IG) - szybkość z jaką węglowodany są przekształcane przez organizm w glukozę. Szybkość ta jest mierzona w odniesieniu do glukozy, która ma indeks glikemiczny 100. Niższy indeks glikemiczny, oznacza niższą prędkość, przy której wznosi się poziom glukozy we krwi po spożyciu. Niski indeks glikemiczny jest zatem lepszy od wysokiego. Ogólnie rzecz biorąc 55 lub mniej uważany jest za „dobre” IG, gdyż powolnie dostarcza energię organizmowi. Produkty o niskim IG podnoszą powoli poziom glukozy we krwi, więc organizm w pełni wykorzystuje energię i nadmiary nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Ponadto produkty, które je zawierają, są bogate w błonnik, który wypełnia żołądek, przez co hamuje uczucie głodu. Po zjedzeniu węglowodanów o wysokim IG szybciej czujemy się znów głodni, gdyż poziom glukozy we krwi gwałtownie spada. Należy unikać huśtawki poziomu glikemii w organizmie gdyż można nabawić się np. cukrzycy typu 2
Wartość odżywcza (podana na etykietach produktów) – to zawartość poszczególnych składników odżywczych w pożywieniu: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin.
Węglowodany powinny być podstawowym źródłem energii w diecie. Po strawieniu i wchłonięciu do tkanek dają energię (1 g węglowodanów – 4 kcal) Brak węglowodanów w diecie powoduje, że organizm czerpie energię z rozkładu białka. W przypadku braku węglowodanów (poniżej 100 g/dobę) tłuszcze nie ulegają całkowitemu spaleniu. Powstają ketony, które są przyczyną zakwaszenia organizmu. Optymalny sposób żywienia polega na dostarczaniu organizmowi co najmniej 55% energii z węglowodanów. Węglowodany „dobre” to produkty o niskim indeksie glikemicznym. To zawartość wyrażona w łącznych ilościach, a następnie rozdzielona na węglowodany proste lub cukry proste (szybciej i bardziej tuczące)i cukry złożone (wchłaniające się wolniej, idealne jako źródło energii). Są niezbędne dla układu nerwowego i mózgu. Są również budulcem struktur komórkowych i regulatorem metabolizmu komórkowego. Węglowodany proste w przeciwieństwie do węglowodanów złożonych, mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Im ich mniej, tym lepiej. Wskazane dzienne spożycie: kobiety – 270 g węglowodanów oraz nie więcej, niż 90 g cukrów, mężczyźni – 340 g węglowodanów oraz nie więcej, niż 110 g cukrów;
Tłuszcze dostarczają zarówno energii jak i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są też składnikiem zapasowej tkanki tłuszczowej. W organizmie człowieka są wykorzystywane między innymi do budowy błon komórkowych oraz najważniejszego organu, jakim jest mózg i system nerwowy. Uważa się, że tłuszcze dla zdrowia człowieka są tak ważne, jak białka. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi w codziennej diecie zdrowych osób dorosłych tłuszcze powinny dostarczać 25-30% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Spożywanie tłuszczu w nadmiernych ilościach prowadzi do nadwagi, otyłości, miażdżycy i niektórych chorób nowotworowych. Tłuszczu nie można całkowicie wyeliminować z pożywienia, gdyż powodowałoby to między innymi ograniczenie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Podzielone na nasycone, trans (tzw. zły tłuszcz), mono i wielonienasycone (dobre tłuszcze). Należy wybierać jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu. Nie sama zawartość tłuszczu i kalorii ma znaczenie; ważne jest, aby zwrócić uwagę na ilości tłuszczów nasyconych i trans, jak również węglowodany proste (cukry). Im niższa zawartość węglowodanów prostych (cukrów) i tłuszczy tym zdrowsze jedzenie. Tłuszcze nasycone odpowiedzialne są za podnoszenie poziomu cholesterolu, zwiększanie ryzyka nowotworów, sprzyjanie otyłości Wskazane dzienne spożycie: kobiety – nie więcej, niż 70 g tłuszczu i 20 g kwasów nasyconych, mężczyźni – nie więcej, niż 80 g tłuszczu i 30 g kwasów nasyconych;
Wybierajmy produkty z jak najmniejszą ilością tłuszczów nasyconych i cukrów prostych. Osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu, trójglicerydów lub chcące obniżyć swoją masę ciała powinny zwracać uwagę na zawartość tłuszczów, tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych.
Białka są niezbędne do budowy tkanek w organizmie i można je podzielić na zwierzęce i roślinne. Organizm funkcjonuje najlepiej, gdy dostarcza się mu białek pozyskiwanych z różnych źródeł. Niedobór prowadzi do zachwiania równowagi w organizmie, obniżenia odporności co prowadzi do rozwijania się chorób. Nadmiar może być przyczyną uszkodzenia układu wydalniczego, a zwłaszcza nerek oraz zmian w funkcjonowaniu układu pokarmowego, w szczególności wątroby. Przyjmuje się, że zdrowy człowiek dorosły powinien spożywać 0,8-1 g białka na 1kg masy ciała. Białko musi być spożywane codziennie. Wysoka zawartość białka będzie sprzyjać regeneracji tkanki mięśniowej nadwyrężonej przez wysiłek fizyczny. To źródło energii, podstawowy budulec naszych narządów; wspiera przemianę materii, funkcjonowanie i rozwój organizmu. Składa się ze związków, których podstawowym składnikiem są aminokwasy. Wskazane dzienne spożycie: kobiety – 50g, mężczyźni – 60g
Błonnik - substancje pochodzenia roślinnego, należące do grupy węglowodanów złożonych; dzielą się na substancje rozpuszczalne w wodzie i nierozpuszczalne. Ich naważniejsza rola to: wspomaganie w procesie odchudzania, regulowanie poziomu glukozy we krwi, obniżanie poziomu cholesterolu we krwi; eliminacja toksycznych związków z organizmu. Wskazane dzienne spożycie: kobiety i mężczyźni 25 g
Sól - źródło sodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wskazane dzienne spożycie: nie więcej, niż 2,4g dla kobiet i mężczyzn. Osoby z nadciśnieniem tętniczym lub niewydolnością mięśnia sercowego powinny szukać produktów, które zawierają najmniej soli lub jonu sodowego (1200 mg sodu odpowiada ok. 3g soli kuchennej).
Witaminy czy trzeba coś w ogóle pisać? Ich brak powoduje wiele dysfunkcji w organizmie. W skrócie -witamina A dobry wzrok, B1 żywy intelekt, B3 mocne śluzówki, B3 ładna skóra, B5 gęste włosy, B6 gładka cera, B9 zdrowa ciąża, C dobra odporność, D zdrowe kości, E dłuższa młodość, K mocne naczynka.