Produkty
Orbit guma do żucia - smakołyk do zatrucia
Etykieta: bez cukrowa guma do żucia, zawierająca substancje słodzące o smaku miętowym. Żuj po jedzeniu i piciu przez co najmniej 20 minut. Zróżnicowana, zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia są ważne.
Info: to jak niezły żart, pisać o zdrowiu, na opakowaniu produktu, zrobionego z chemii. Zapoznając się ze składem bez problemu można stwierdzić, że mniej szkód zrobiła by guma z zawartością białego cukru, niż z tymi sztucznymi słodzikami. To prawda, że jak zjemy jedną gumę raz na rok, skutków nie odczujemy, ale co jeśli jesteśmy maniakami żucia i przez cały rok żujemy i żujemy… a potem wypijemy jeszcze jakiś słodzony napój, zjemy serek z aspartamem….A skutki? Wystarczy przeczytać poniżej.
Skład: substancje słodzące: ksylitol, sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam k., sukraloza; baza gumowa: substancja utrzymująca wilgoć glicerol, substancja zagęszczająca guma arabska, aromaty, emulgator lecytyna sojowa, barwnik E171, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA
Ksylitol E967 -występuje naturalnie w niektórych owocach i warzywach, ale uzyskuje się też przez uwodornienie z ksylozy lub w procesie fermentacji. Po spożyciu wchłania się przez ścianki jelita. Nie jest uznany za szkodliwy, czy toksyczny, ale zbyt duże spożycie może powodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę.
Sorbitol E420 – stosowany jako substytut cukru. Nadmiar może spowodować efekt przeczyszczający stymulując ruchy jelit. Jest często stosowany jako składnik gum do żucia tzw. „bez cukru”. Spożywanie dużej ilości może powodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki.
Mannitol E421 -ma wiele zastosowań przemysłowych, ale też szeroko w medycynie. Podnosi mniej poziom cukru we krwi niż sacharoza, dlatego wskazany jako środek słodzący dla osób chorych na cukrzycę. Wykorzystywany powszechnie w gumach do żucia. Gdy mannitol jest całkowicie rozpuszczony w produkcie, wywołuje silny efekt chłodzenia. Mannitol jest powszechnie wytwarzany przez uwodornienie fruktozy ze skrobi lub sacharozy.
Aspartam E951 – chemiczny słodzik, który po spożyciu rozpada się w organizmie na formaldehyd, kwas asparaginowy, fenyloalanine. Sukcesywne i długotrwałe dostarczanie składnika do mózgu powoduje osłabienie jego funkcji. Aspartam występuje w słodyczach, preparatach witaminowych, suplementach diety, napojach, jogurtach itp. Długotrwałe spożywanie prowadzi do uczucia zmęczenia, wysypek, bólów głowy, kłopotów z pamięcią, wzrokiem, słuchem a także guzów mózgu, zespołu chronicznego zmęczenia, uszkodzeń płodu,choroby Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego, padaczki.
Acesulfam K. E950 – biały krystaliczny proszek w żywności stosowany w gazowanych napojach, gumach do żucia, cukierkach, w produktach do pieczenia. Badania na zwierzętach wykazały ryzyko powstawania nowotworów, wpływ na rozwój płodu, oraz zachwianie funkcji neurometabolicznych (zaburzenia układu nerwowego) przy długotrwałym stosowaniu.
Sukraloza E955 – syntetycznie stworzony słodzik. Długotrwałe spożywanie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, drgawki, zawroty głowy, migreny, zaburzenia widzenia, przyrost masy ciała i wysokości cukru we krwi, reakcje alergiczne. Jest absorbowany przez organizm ludzki i część zostaje nie wydalona.
Glicerol E422 – w żywności stosowany jako środek utrzymujący wilgoć, rozpuszczalnik i słodzik. Nie kumuluje się w organizmie, oceniany niskiego ryzyka toksyczności, więc uznany za bezpieczny. Duże spożycie powodować może jednak bóle głowy, nudności. Osmotyczne działanie gliceryny może powodować odwodnienie tkanek co ma wpływ na centralny układ nerwowy.
Lecytyna sojowa E322 – uznany za bezpieczny, ale pochodzi z genetycznie zmodyfikowanej soi przez co budzi kontrowersje. Badania opublikowane w „Journal of Applied Toxicology” odkryli, że myszy karmione zmodyfikowaną soją miały spadek czynności trzustki. Fitoestrogeny sojowe mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet poprzez zmianę lub zmniejszenie naturalnego estrogenu.
Barwnik E171 – badania toksykologiczne wykazały, że nanocząstki TiO2 wpływają na stres oksydacyjny, uszkadzają komórki. Sklasyfikowany jako „możliwe rakotwórcze dla ludzi” przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem. Ponadto może wpływać na zapalenie jelita. Dwutlenek tytanu może transportować substancje zapalne jak endotoksyny w ścianie jelita. Brak badań jakie spożycie może powodować znaczące szkody.
Wosk carnauba E903 – mieszanina związków zawierających głównie estry alifatyczne (estry woskowe). Zawiera również wolne kwasy, alkohole, węglowodory i żywice. Ma właściwości nabłyszczające powierzchnię. Stosowany w przemyśle farmaceutycznym jako środek do powlekania tabletek. Badania toksyczności podchronicznej, na reprodukcję i rozwój nie wykazały działań niepożądanych związanych z przyjmowaniem wosku Carnauba. Maksymalne dopuszczalne stosowanie jest 200 mg / kg żywności. Dozwolone jest również w obróbce powierzchni, jak świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki do 200 mg / kg żywności. W cukierniczym może być stosowany do 500 mg / kg i gumy do żucia do 1200 mg / kg.
Przeciwutleniacz BHA E320 – fenolowy przeciwutleniacz, środek konserwujący uznany za bezpieczny tylko w małych dawkach. W dużych może wykazywać działanie rakotwórcze. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje BHA jako środek rakotwórczy w dużych ilościach. Długotrwałe narażenie wpływa również negatywnie na pracę hormonów, estrogenów (żeńskich hormonów płciowych) i zapobiec ekspresji męskich hormonów płciowych co wpływa negatywnie na reprodukcję.
Żujesz gumę codziennie? Zastanów się czy ta przyjemność jest tego warta.